© Pint of Science, 2024. All rights reserved.
Què tenen en comú les eternes guerres entre bacteris pel control d'una plants amb la organització social dels primats? Les plantes es defensen activament dels atacs dels patògens, pero són capaces d'aprofitar-se d'altres microorganismes que poden semblar iguals sota lupa. Els llevats produeixen toxines per guanyar terreny als bacteris. Els primats el recol•lectem i l'anomenem etanol, introduint-lo en la nostra cultura y relacions socials. El planeta està viu i respira. Tot està interconnectat.
Les plantes i els microorganismes: amics i enemics
Mª Isabel Trillas Gay
(Universitat de Barcelona)
Els microorganismes tenen un gran impacte en els ecosistemes i en la nostra salut. Les malalties i plagues ocasionen pèrdues del 20-50% en els cultius i el seu control es fa majoritàriament amb productes químics, però s’ha demostrat que molts generen problemes mediambientals i de salut. En el nostre grup de treball sempre hem defensat que el microorganismes beneficiosos poden substituir als químics a l’hora de protegir els cultius dels enemics de les plantes. És una lluita on no sòls guanyaran els bons sobre els dolents sinó que a més s’activarà el sistema immunitari de les plantes.
De la branca al llit: sexualitat primat i humana
Jordi Galbany Casals
(Universitat de Barcelona)
En aquesta xerrada es dona una visió general dels sistemes sociosexuals dels grans simis actuals, i a partir d'evidències biològiques en humans, descobrirem quina ha estat l'evolució del nostre sistema sociosexual, des del passat i fins al present, i determinarem si som únics en aquest aspecte.
Map data © OpenStreetMap contributors.