...
otros eventos Blanes

DIMECRES 24 de maig

Eventos pasados - 2023
24 may 19:30h
Cotton Blanes, Carrer Antoni Gaudi, 49
17300, Blanes

Sopa de plàstic

Delfina Cornejo (Investigadora al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, CEAB-CSIC)
Nuria Rubio Morales (Investigadora al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, CEAB-CSIC)
Tot el que fem servir a casa, com productes cosmètics, de neteja, sabons, esponges, o les fibres de la roba que rentem, són alguns dels ingredients de la sopa en què estem convertint els nostres rius. Alguns d'aquests ingredients poden tenir efectes indesitjables en els diferents habitants dels rius, com ara microorganismes, algues, invertebrats i peixos, i a través d'ells tornar a nosaltres. Certs ingredients, com els microplàstics, poden romandre-hi per segles. Necessitem estudiar aquests ingredients i els seus efectes per poder decidir de quin gust volem que sigui la nostra sopa.

Formigues com neurones: un cervell de llarg abast

Pol Fernández López (Investigador pre-doctoral al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, CEAB-CSIC)
Els organismes eusocials (com les formigues) sovint es consideren "superorganismes": multitud d'éssers vius coordinant-se al més alt nivell, i actuant sota una mateixa necessitat col·lectiva. Podem doncs, estudiar les formigues com si es tractessin de neurones mòbils, recol·lectant informació per processar-la de forma conjunta a la colònia? Intentem explicar com d'interaccions locals entre formigues properes sorgeix una decisió col·lectiva capaç de mobilitzar desenes, centenars o milers d'individus, donant resposta a les necessitats canviants del conjunt de la colònia.

L'evolució de la representació d'organismes en taxonomia

Daniel Martin Sintes (Investigador científic al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, CEAB-CSIC)
El coneixement de la biodiversitat es basa en la descripció d'espècies noves per part dels científics taxònoms, que il·lustren els seus caràcters morfològics perquè qualsevol altre científic les pugui reconèixer. En aquesta xerrada farem un recorregut des de les primeres làmines pintades a mà amb llapis o tinta, acolorides o no, passant per la tinta xinesa, els ròtrings i el paper vegetal, les làmines escanejades i els traços i les fotografies òptiques i electròniques digitals, fins arribar a la representació tridimensional de la microtomografia computeritzada i la realitat augmentada.
Map data © OpenStreetMap contributors.

otros eventos Cotton Blanes

2024-05-15 Crisis de biodiversidad, desde lo invisible a lo visible Cotton Blanes Carrer Antoni Gaudi, 49 17300, Blanes, España
2024-05-14 Las caras desconocidas de la energía eólica y de la inteligencia artificial Cotton Blanes Carrer Antoni Gaudi, 49 17300, Blanes, España