...
otros eventos Girona

Les mil mosques de Sant Narcís: estudiant la memòria i la depressió

Eventos pasados - 2023
23 may Horari: 19.30 a 20.30
19:30h - Cerveseria Kerunta, C/ Anselm Clavé, 9
17001, Girona

Tens memòria de mosca? No t’oblidis dels virus!

Jordi Mayneris Perxachs (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI))
Degut a la COVID-19, els virus han estat a la boca de tothom pels seus efectes negatius. Però realment tots els virus són dolents? En aquesta xerrada veurem com conjunt de virus que s’alimenten de bactèries i que estan presents habitualment al nostre intestí s’associen a millor memòria en humans. A més, aquests virus es troben presents en productes làctics que consumim diàriament. Aquestes troballes, ens permet desenvolupar noves aproximacions basades en la dieta per modificar la microbiota intestinal mitjançant aquests virus que ens poden ajudar a millor la memòria.

La mosca, un bon model a seguir

Irene Puig Parnau (Institut d'investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI))
Heu oblidat mai la resta orgànica un dia d’estiu i l’heu trobat plena de petites mosques? Si heu exclamat “Quin fàstic!”, aquesta xerrada us interessa. Per diferents que semblem, els humans i les mosques tenim moltes similituds! Un 75% dels gens que causen malalties en humans són també al genoma de la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster).En aquesta xerrada ens aproximarem a l’interès d’utilitzar la mosca com a model biomèdic i parlarem dels estudis que hem realitzat al nostre laboratori per investigar com millorar la memòria.

Fly me up: volem amunt

Lisset de la Vega Correa (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI))
Agafant el fil de la xerrada anterior, aquí us explicarem com hem utilitzat el model de Drosophila per estudiar la depressió al nostre laboratori. En aquest cas, la mosca ens ha ajudat a entendre com la dieta i la microbiota intestinal poden modular (augmentar o disminuir) l’estat de depressió. Això és especialment interessant perquè obre la porta a nous plantejaments terapèutics (actuant sobre el que es coneix com a eix microbiota-intestí-cervell) per un trastorn mental que actualment té pocs tractaments eficaços i que afecta cada vegada més població.
Map data © OpenStreetMap contributors.