...
otros eventos Amposta

Discovering the science around us

Eventos pasados - 2023
23 may 19:00 - 21:00h
Llar, Carrer Jaume I, 37
43870, Amposta

El misteriós món de les toxines marines

Jorge Diogène Fadini (IRTA)
Als oceans són nombroses les espècies que, de forma natural, sintetitzen complexes toxines que afecten altres organismes. Existeix una gran diversitat de toxines segons les seves estructures i mecanismes d'acció. Algunes són responsables d'interaccions entre organismes, altres afecten els humans a través d'intoxicacions alimentàries o directament per via respiratòria. Entendre el paper que aquestes toxines juguen als ecosistemes és un repte. Igualment, són moltes les aproximacions tècniques per detectar-les en aliments de forma a poder evitar intoxicacions alimentàries.

COR PETIT. Impacte d'un diagnòstic prenatal

Mireia Salvador Lluesma (URV)
La recerca es basa en la valoració de l’impacta que viu la família quan reben el diagnòstic de cardiopatia congènita del fill o filla que estan esperant. El diagnòstic el reben durant l’embaràs i totes les expectatives del projecte de tenir un fill sa, cauen per endinsar-se en un món desconegut ple de pors, angoixes, desconcert, neguits, entre moltes altres emocions i sentiments. La família viurà moments de crisi inevitables i situacions doloroses durant el procés d’hospitalització pel naixement, confirmació del diagnòstic i posterior intervenció quirúrgica.

SINCRONITZA els rellotges biològics

Noèlia Carrasco Querol (IDIAP Jordi Gol)
Un dels element clau de la nostra salut és el correcte funcionament del nostre rellotge intern. Aquest marca el ritme al llarg del dia de les diferents funcions que passen a les nostres cèl·lules i organisme. La ciència que ho estudia és la Cronobiologia. Quan el nostre rellotge intern no funciona correctament, no es troba ben sincronitza’t, afavoreix l’aparició d’insomni, cansament i pot jugar un paper rellevant en moltes malalties. Aquest rellotge intern es pot posar a hora utilitzant de referència la llum solar, els horaris dels menjars, el moment d’activitat física i de descans nocturn.

L'increïble món dels ratpenats

Xavier Porres Pla (Parc Natural del Delta de l'Ebre)
Els ratpenats representen el 20% dels mamífers existents al planeta. Les seves adaptacions morfològiques els ha permès conquerir l’espai aeri i desenvolupar un complex sistema d’ecolocalització per ultrasons. Són uns grans bioindicadors de la qualitat ambiental i juguen un paper vital en la conservació dels ecosistemes: pol·linitzen i dispersen llavors, a més a més de ser uns grans controladors de plagues. Durant la xerrada descobrirem les tècniques d’estudi, metodologia i captura, per mitjà d’aparells detectors d’ultrasons, trampeig i caixes refugi.
Map data © OpenStreetMap contributors.