© Pint of Science, 2025. All rights reserved.
Els gens determinen l’organisme! Tota la informació necessària per generar i formar un ésser viu tal i com és es troba codificada en el genoma, inclosos nosaltres, els humans. Fins a quin punt ens resulta útil accedir a aquesta informació i saber-la interpretar per a la nostre salut i benestar? Que passaria si sobrepasséssim alguns límits, anem un pas més enllà i ens atrevíssim a manipular-la, o el que és el mateix, editar-la? Tot això i molt més es discutirà en aquesta sessió, t’hi convidem a dir la teva!
Genomes i cookies
Laura Llobet Reixach
(Freelance)
Acceptar cookies ja forma part de la nostra vida diària. Aquells dos segons en què t’estorba la finestra abans no apretes l’OK els considerem una pèrdua de temps, més que una senyal d’alarma. Compartim informació sobre nosaltres cada dia per tots els beneficis que això ens suposa, sense pensar massa en els riscos. Els propers anys podrem compartir informació del nostre genoma de la mateixa manera que ara compartim la nostra ubicació. És necessari ser conscients de les conseqüències que això pot tenir, com un primer pas per a protegir-nos i construir una societat més lliure i democràtica.
Humans 2.0, quin és el límit?
Gemma Marfany Nadal
(Professora de Genètica Universitat de Barcelona, IBUB, CIBERER)
Moltes pel·lícules de ciència ficció ens presenten un món distòpic on es pot dissenyar genèticament els humans per a que compleixin unes funcions de forma òptima. Avui dia ja tenim a l’abast tècniques d’edició gènica que permeten modificacions genètiques a la carta en qualsevol organisme, també en humans. Com pot arribar a ser aquest futur proper? Sabem prou genètica com per escollir quines són les variants genètiques desitjables? Modificarem el DNA de l’espècie humana per a crear éssers humans optimitzats? Què en pensem els científics? Hi ha límits bioètics al que podem fer?
Map data © OpenStreetMap contributors.